Radiológia

Klinikánk modern képalkotó eszközökkel van felszerelve, mely lehetővé teszi a pontosabb diagnózist és a precíz góckutatási lehetőségeket.

A fogászati szűrővizsgálatok során szinte mindig egy átfogó röntgennel, az úgynevezett panoráma röntgennel kezdünk. így a szájvizsgálat mellett lehetőségünk van a szemmel láthatatlan részleteket is megvizsgálni, az íny alatti területeket, a fog közötti részleteket, illetve az esetleges gyulladásokat. A góckutatás során is szükséges lépés a röntgen felvétel.

A panoráma röntgenen az összes fog látható, mellette a csontállomány, valamint az arc- és orr üregek, az ízületek és az ideg lefutása is. Külön röntgenárnyékot adnak a gyulladt szövetek a csontban, részletesen megvizsgálhatjuk a tömések és elkészített pótlások minőségét. Minden páciensünkről két évente új röntgent készítünk, így folyamatosan kontrolálhatjuk a változásokat és a szájképletek állapotát. Elengedhetetlen az implantátumok ellenőrzéséhez is. 

Miért olyan fontos a fogászati ​​röntgen?

A konzultáció és a kivizsgálás során panoráma röntgen vagy CT/CBCT röntgen felvételt készíünk, hogy megbizonyosodjunk a fogak egészségéről és a fogínyben lévő láthatatlan problémákról.

A fogászati ​​röntgen (panoráma röntgen) a fogászati ​​szűrés egyik legfontosabb része.

Miért érdemes fogászati ​​szűrésre jönni?

Az évente javasolt fogászati ​​szűrések lehetővé teszik a problémák korai felismerését és a száj egészségének megőrzését is. Ne feledjük, hogy nem mindegy, hogy a páciensnek csak fogtömés vagy komplex gyökérkezelés szükséges, ami nyilván hosszabb kezelést jelent. Építő jellegű visszajelzést is adunk a páciens szájhigiéniájáról, tanácsot adva arról, hogy milyen fogkefét, fogkrémet, szájvizet, fogselymet használjon és melyeket érdemes elkerülni.

Mi az a panoráma röntgen?

A digitális panoráma röntgenfelvételek kétdimenziós képeket készítenek a teljes szájüregről és a fogakról, így a két állkapocs egyetlen képen jeleníthető meg.

Fogászati és szájsebészeti beavatkozások megtervezéséhez elengedhetetlen ma már a 3D CT készítése, legyen szó implantátum beültetésről, csontpótlásról, bölcsességfog eltávolításról, gyökérkezelésről vagy fogszabályzó kezelésről.

3D CbCT – Fogászati Implantátum beültetéséhez és megtervezéséhez

Biztonságos fogászati implantátum beültetéséhez elengedhetetlen, hogy 3D CT felvétel készüljön a régióról. Ezzel nagy mértékben kiküszöbölhetőek a nem várt szövődmények és a beavatkozással járó kockázatok. Ma már a legmodernebb eljárás a CT navigált implantátum behelyezés, aminek segítségével a legideálisabb pozícióba kerül az implantátum.

2D Panoráma és Tele Röntgen – Fogszabályozás megtervezéséhez

Fogszabályzó kezelés megtervezésénél elengedhetettlen a megfelelő felvétel készítése. Ez két felvételből áll: Panoráma és Teleröntgen felvételekből. Bonyolultabb eseteknél gyakori, hogy 3D CT felvételre is szükség van.

Milyen típusú problémákat segít kimutatni a röntgen?

A röntgensugarak segítenek nekünk diagnosztizálni a fogak és az állkapocs állapotát.

Felnőttek esetében a röntgenfelvételek a következőket mutatják:

  • Szuvasodás, különösen a fogak közötti kis szuvas területek
  • Bomlás a meglévő tömések alatt
  • Csontvesztés az állkapocsban
  • Csont- vagy gyökércsatorna-változások fertőzés következtében
  • A fogak állapota és helyzete a fogimplantátumok, fogszabályzók, fogsorok vagy más fogászati ​​eljárások előkészítésének elősegítése érdekében
  • Tályogok (fertőzés a fog gyökerében vagy az íny és a fog között)
  • Ciszták és bizonyos típusú daganatok

A kisröntgenen csak 1-2 fog látszódik, de azok sokkal jobb felbontásban. Állapotfelmérés esetén panorámaröntgennel kezdünk, hogy lássuk, az adott páciensnek milyen problémái lehetnek. Konkrét, lokalizálható panasz esetén viszont a kisröntgenhez nyúlnak, hogy az adott fogat tökéletes minőségben, nagy felbontásban tudják megnézni.

További kérdések esetén bátran keressék fel rendelőnket!