A Rózsaszín Esztétika

Képzelj el egy álommosolyt. Szabályos, fehér fogak, körülötte hullámzó, élénk rózsaszínű íny, egészséges papillák, melyek gyönyörűen kitöltik a fogak közötti réseket. Most képzeld el, hogy a szabályos, fehér fogakat vörös, néha vérző íny veszi körül, a fogak között a papillák visszahúzódtak, így maximum a sárgás-barna fogkő zárja a réseket. Ez a kép már nem annyira vonzó, igaz? Pedig a fogak ugyan azok a szabályos, fehér fogak.

A fogágybetegség, csak úgy, mint a fogszuvasodás, népbetegség. A lakosság szinte 100%-át érinti valamilyen szinten, ebből 28% előrehaladott állapotú. A fogelvesztés harmadáért felelős, valamint olyan betegségek kialakulását okozhatja, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a koraszülés.

A fenti eset egy előrehaladott állapotú fogágybetegséget ábrázol. Több hónapos kezelés után helyreállítottuk az egészséges, rózsaszín, feszes ínyt, azonban a károsodás már visszafordíthatatlan. Az ínyvisszahúzódás már maradandó, az alsó fogak mozgathatóságát pedig csak sínezéssel lehetett megszüntetni.

A rendszeres ellenőrzéssel és fogkőlevétellel ez mind elkerülhető.

.