Dentálhigiénia

Fogkőlevétel:

A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, abban az esetben az íny idővel begyulladhat, a fogágy szerkezete sérülhet, amely szélsőséges esetben a fogak meglazuláshoz, fogelvesztéshez vezethet.

A dentális plakk egy olyan biofilm, mely a szájüregben található kemény felszíneken alakul ki, ilyenek a fogak, az implantátumok és a protézisek. Fogászatban két népbetegség fordul elő, a fogszuvasodás és a fogágybetegség, mind a kettő bakteriális eredetében döntő szerepe van a dentális plakk kialakulásának. A fogszuvasodást a plakkban található savképző baktériumok okozzák, az ínygyulladáshoz és fogágybetegséghez pedig szintén a plakkban található anaerob baktériumok a felelősek. Továbbá abban az esetben, ha a szervezet védekezőképessége csökken, illetve, ha a plakkban agresszív baktériumok szaporodnak el, a gyulladás súlyosabb lesz, ezzel destruktiv fogágybetegséget kiváltva, amely a fogak meglazulásához, akár elvesztéséhez is vezethet.

A fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzéséhez a fogkő eltávolítása kulcsfontosságú. Kutatási eredmények szerint teljesen plakkmentes egyének esetében nem alakulnak ki a fent említett betegségek. A fogkő kialakulásában továbbá nagyon fontos szerepe van a genetikai hajlamnak, a mindennapi szájhigiénés szokásoknak, dohányzásnak, helytelen táplálkozásnak. Mivel a fogkő erősen tapad a foghoz, ezért nem lehet egyszerű fogmosással, vagy házi praktikákkal hatékonyan (vagy egyáltalán) eltávolítani.

Az esztétikai oldalát nézve, a fogakon jelen lévő sárgás lerakódások bizony rányomják bélyegüket a megjelenésre. Ezáltal az érintettek gyakran nem mernek önfeledten mosolyogni, mely a magabiztosságukra is hatással van. Az ultrahangos készülékkel történő fogkő eltávolítás során a fogak felszínén lévő egyenetlenségek, lerakódások és elszíneződések is megszüntethetőek, a homokfúvó használatával pedig nem csak polírozunk, hanem mechaneikai fehérítést is végzünk. A végeredmény pedig nem más, mint a szép és egészséges mosoly.

Nálunk a kezelés egyetlen alkalommal, maximum 30 perc alatt elvégezhető. A folyamat szinte teljesen fájdalommentes, kis kellemetlenséggel jár. Sem a lágy, sem a kemény  szövetek nem sérülnek, így utána is nagyon ritkán jelentkezik fájdalom. A fogkő eltávolítása után hatékonyabbá tehető a fogmosás, illetve a mindennapi szájápolás.

Mi segítünk megelőzni a komolyabb fogászati- és ínyproblémák kialakulását, fogorvosaink és dentálhigiénikusaink várják Önt szeretettel.

 

Fogfehérítés:

Körülbelül 1,5 órás kezelés segít abban, hogy bátran mosolyogj.

A fogfehérítést minden esetben konzultáció előzi meg, amely során felmérjük a fogak és az íny állapotát. Ha rég volt fogkőlevétel, akkor azt is szükséges külön ülésben a fogfehérítést megelőzően elvégezni, hiszen a fogkövet nem lehet fehéríteni és a vérző íny is befolyásolja a fehérítés eredményességét.

A megfelelő fogfehérítési technika nem okoz zománc és fog károsodást, mindig peroxiddal, illetve annak valamilyen származékával történik. Nincs peroxid mentes fogfehérítés. Hiába reklámozzák ennek az ellenkezőjét, ha picit utána nézünk ezeknek az anyagoknak, magunk is láthatjuk, ez az információ nem egészen helytálló. A leggyakoribb “peroxidmentes” fogfehérítő anyag, amit akár kozmetikai szalonokban is megtalálunk, az a nátrium-perborát monohidrát. A trükk az egészben, hogy ugyan maga a fővegyület valóban nem a hidrogén peroxid, viszont a bomlása során ugyanúgy peroxid keletkezik, így a fogunkat végeredményben ugyanúgy a peroxid fogja kifehéríteni.

Az Európai Úniós szabályozás meghatározza a fogfehérítés során használható maximális Hidrogén-peroxid koncentrációt, mely maximum 6%-os lehet. Rendelőnkben is ilyet használunk.

 

Otthoni fogfehérítő készülék vs rendelői fogfehérítés

Otthoni fogfehérítés során lenyomatot veszünk, és az alapján elkészítünk egy alsó-felső szilikon sínt, melyhez fogfehérítő gélt adunk. Egy-két héten keresztül érdemes használni napi 2-3 órát. Előnye, hogy szabadon választható a kezelés hossza és a rendszeressége, bármikor megismételhető. Bár eredményessége elmarad a rendelői fogfehérítéstől, népszerűsége abban rejlik, hogy akár otthon, tv-nézés közben is kényelmesen használható. Ha pár hónap múlva úgy érezzük, sötétedtek a fogaink, akkor egy újabb pár napos alkalmazással ismét világosíthatunk rajtuk. Ezáltal szinten tartás végett is tökéletes módszer.

Rendelői fogfehérítés által azonnali hatást érhetünk el. Körülbelül 1,5 órás kezelés segít abban, hogy bátran merj mosolyogni. Nem csak a fogak felszínén, hanem a mélyebb rétegeiben is képes megszüntetni a kialakult elszíneződéseket.

A maximum 6%os koncentrációjú fogfehérítő anyag, azaz a hidrogén peroxid, az UV fény hatására aktiválódik, ehhez egy nagy teljesítményű LED lámpát használunk, amivel megvilágítjuk a fogazatot.  Ez 10-15 percet vesz igénybe, és háromszor vagy négyszer ismételjük a folyamatot a kiindulási fogszín függvényébe. Erős hatása miatt már közben kialakul egy fogérzékenység, mely csak pár nap alatt múlik el. Ettől nem kell megijedni, természetes része a folyamatnak, hiszen a zománcból egyidejűleg oldunk ki ásványi- és színezőanyagokat, amelyek csak pár nap alatt pótlódnak vissza. Továbbá a fehérítés közben és után hidegre érzékenyek lesznek a fogak. Átmeneti állapot, semmi káros hatás nem történik a kezelés során a fogakkal. Természetes velejárója a fogfehérítésnek és egyszerű praktikákkal gyorsan megszüntethető.

A fogfehérítés kizárólag az eredeti fogakra van hatással, a koronákat, fogpótlásokat, töméseket nem fehéríti ki. Ezért ha túl nagy a színkülönbség, akkor koronák, tömések cseréjére lehet szükség.

Az eredmény tartósságát pedig befolyásolja a páciens életmódja. Aki dohányzik, valamint napi 4-5 kávét elfogyaszt, esetleg aki gyakran élvezi a vörösbor adta örömöket, hamarabb sötétíti vissza a fogait, azonban az otthoni sínes fehérítéssel számukra is fenntartható az eredmény.