Endodoncia

A konzerváló fogászat egy speciális iránya, amely a fog megtartására irányuló kezelésekkel, azaz a foggyökér körüli szövetek (periapicalis tér) megbetegedéseinek megelőzésével, a már kialakult elváltozások kezelésével foglalkozik. A gyulladt és fájdalmas fogak megmentése gyökérkezeléssel lehetséges, így alkalmassá téve a fogat egy esztétikus tömés vagy korona segítségével az eredeti funkció és esztétika helyreállítására.

A “saját fog a legjobb fog” elvet követve, rendelőnkben mindig igyekszünk a fogak megtartására törekedni a megfelelő funkcionalitás és az ésszerű határokon belül. A fog kemény szövete, vagyis a zománc és dentin alatt, lágy szövettel teli pulpa található, mely a fog vér és ideg ellátását végzi. Gyulladása külső trauma hatására keletkezik, mely leggyakrabban a fog szuvasodásának következménye. A gyökérkezelés során a kemény szöveteken keresztül behatolunk a pulpába azzal a céllal, hogy a csatornajáratokat megtisztítsuk a fertőzéstől, eltávolítsuk az ideget, végül egy fertőzésmentes csatornát kapva gyökértöméssel zárjuk.

Mindig javasolt a fogak végleges ellátásánál a pótlásokat szem előtt tartani, hisz egy jól záródó koronával vagy betéttel elkerülhető a gyökérkezelt fogak “halála”, a korona törése.

Fontos tudni azonban, hogy a gyökérkezelés nem jelent automatikus sikert a fog megtartására, csak egy terápiát, mellyel az adott fog megmenekülhet. Azonban az endodoncia fejlődésének köszönhetően megjelentek újabb eszközök és technológiák, melyek segítségével nagyobb hatékonysággal tudjuk a fogakat megmenteni, ráadásul mindenzt gyorsabb és fájdalommentesebb kezelésekkel.

Megjelentek a gépi gyökértágítók, melyek gyorsabb és pontosabb munkát tesznek lehetővé, ezáltal csökken a kezelési idő, kényelmesebb a pácienseknek és alacsonyabb a fogak befertőzési kockázata. Változott a gyökérkezeléshez használt tűk anyaga és formája is, mely lehetővé teszi számunkra, hogy a lehetetlennek tűnő gyökércsatornákat is egyszerűen és gyorsan meg tudjuk tisztítani. Megjelentek az úgynevezett apexlocatorok, melyek abban segítenek minket, hogy pontosan be tudjuk mérni a fogak csatornáinak hosszát, így biztosan elérhetjük a gyökércsúcsi részt és ezzel együtt a gyulladás helyét, azonban nem terheljük meg feleslegesen a fogakat körülvevő szöveteket. Megjelentek az ún. CbCT-k, melyek úgy alkotnak háromdimenziós képet a fogakról és azok csatornarendszeréről, hogy közben a sugárdózisuk a hagyományos CT felvételekhez képest elenyésző. Ezek az eszközök mindennapjaink részét képezik és nagy segítséget nyújtanak az olyan lehetetlennek tűnő gyulladások meggyógyításában, mint ezen a képen is látható.