Ha Már Nincs Több Fog – Protézis

Egy ember életében nagy trauma elveszíteni az összes fogát és teljesen fogatlanná válni. Történhet ez akár egyszerre, akár úgy, hogy az utolsó pár dédelgetett és gondosan őrzött fogtól kell elbúcsuzni, mindenképpen nagy változás és lelkileg megviseli az embert.

Fogra szükség van, hiszen nem csak a rágás válik lehetetlenné, de a beszédben és az emberek között való megjelenésben is gátat szab a fogatlanság. Több megoldás is létezik az elvesztett fogak helyettesítésére, és az implantációval nagy a variációs lehetőségünk, azonban implantáció nélkül csak egy megoldás van.

A teljes kivehető fogpótlást, más néven protézist teljes foghiány esetén készítünk. Ilyenkor megpróbáljuk úgy elkészíteni a pótlást, hogy maximálisan kihasználjuk a szájban lévő lágy- és kemény szöveteket, ezáltal kiterjesztjük a pótlást az ínyre, szájpadlásra, felhasználjuk az izmok adta erőt és a szálkahártya adta szívó hatást. Rendkívül pontos tervezést és kivitelezés igényel egy jó protézis létrehozása.

Egy kivehető fogsor nem akkor készül el, amikor megjön a technikustól és átadjuk a páciensnek. Ilyenkor még szokatlan, kényelmetlen, nehéz vele beszélni, hordani, enni. 3 hétig folyamatos kontroll mellett, heti rendszerességgel kell találkozni és a megfelelő módon igazgatni.

A pótlás akkor készült el, amikor a páciens már a sajátjának érzi, megtanulta hordani, elfogadta és szereti.