Implantológia és szájsebészet

Implantáció

Az implantáció a modern fogászat megkerülhetetlen eleme. Számos pótlás típus elhorgonyozható rajtuk, így megannyi lehetőséget nyújtanak a hiányzó fogak pótlására. Az implantátum egy titán gyökér, melyet sebészileg helyezünk a hiányzó fog helyére a csontba, majd gyógyulás után koronával, híddal vagy kivehető pótlással látjuk el. A gyógyulási idő rendszerint 3-6 hónap. Az implantáció esetében különösen fontos a pontos tervezés, így a megfelelő eredmény érdekében az implantációt mindig CbCT vizsgálat előzi meg. A beavatkozás menete személyenként eltérő, ezt a kiadott kezelési tervben részletesen megtárgyaljuk a páciensekkel. Minden esetben egy összetett, több lépésből álló kezeléssorozatra van szükség, melynél a gyógyulási idő kivárása kritikus. A beavatkozás helyi érzéstelenítés mellett történik, ezáltal teljesen fájdalommentes.

Azonnali terhelhetőségnek nevezzük azt, amikor az implantátum behelyezését követően rögtön pótlással látjuk el az implantátumot, mely általában ideiglenes koronát jelent. Azonban ezt csak nagyon ritkán és speciális esetekben alkalmazzuk, hiszen erősen befolyásolhatja az implantátum csontosodásának a mechanizmusát és sikerességét.  

Léteznek olyan esetek, amikor az előzetes tervezés során elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a behelyezendő implantátum számára nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont-, illetve ínyszövet. Ez esetben szükség lehet csontpótlásra, úgynevezett augmentációs kezelések elvégzésére, amely helyi érzéstelenítésben történik, szájsebész szakorvosunk által. Klinikánkon az úgynevezett BioOss csontpótló anyagot használjuk, amely fokozatosan épül be a csontszövetekbe. A BioOss egy Prémium minőségű, világszerte a leggyakrabban használt csontpótló anyag, ami a szakirodalomban „gold standardnak” számít. Elektronmikroszkóp alatt nagyon hasonló az emberi csonthoz, így eredményesen és természetes módon segíti a szervezetet a csont képzésében. Fokozottan ellenőrzött feldolgozási és sterilizációs teszteken megy keresztül, ezzel garantálva kifogástalan minőséget.

Sinus lift (Arcüreg emelés)

A felső állcsontra jellemző, hogy üregek alkotják, mint a homloküreg, arcüreg, orrüreg, stb. Sajnos ezek közül az arcüreg természetes anatómiai lefutása a kis és nagyőrlő fogak területén sok esetben annyira lecsökkenti az implantációhoz szükséges csontmennyiséget, hogy csontpótlás nélkül lehetetlen lenne az implantátum beültetése. Erre nyújt megoldást a sinus lift, vagyis az arcüregben történő csontpótlás.

Zárt arcüreg emelés

Kisebb mértékű csonthiány esetében alkalmazott műtéti eljárás, amelynek során az implantátum előfúrását követően az arcüreget bélelő nyálkahártyát megemelve a csontpótló anyagot elhelyezzük. A műtétet az implantátum beültetésével egy időben végezzük. Fontos kiemelni, hogy erre a technikára csak abban az esetben van lehetőség, ha a csontkínálat több milliméter vastag és az implantációnál megfelelő primer stabilitást ad, ugyanakkor nem elegendő vastagságú önmagában.

Nyitott arcüreg emelés

Nagyobb mértékű csonthiány pótlására szolgáló műtéti technika, amelynek folyamán az íny feltárásával az állcsont külső falán csontablakot nyitunk és annak segítségével az arcüreg nyálkahártyáját megemeljük. A beavatkozás 4-5 mm vastagságú meglévő csontállomány esetén akár az implantációval egy időben is elvégezhető.

Bölcsességfog eltávolítás:

A rosszul elhelyezkedő bölcsességfog különböző problémákat okozhat. Rendszeres röntgenfelvétellel nyomon lehet követni az állapotukat. 

Gyakran felmerülő problémák:

-bölcsességfogak szuvasodása a nehéz tisztíthatóság következtében
-fájdalmas, gennyes ínygyulladás a félig kinőtt bölcsességfog körül
-harapási rendellenesség, ízületi fájdalom okozója
-torlódás kialakítása
-ciszta

Általánosságban kijelenthetjük, hogy  a bölcsességfog eltávolítása akkor ideális, amikor az még nem okoz tüneteket és nincs gyulladt állapotban, tehát a prevenció itt is sok kellemetlenségtől véd meg bennünket. 

A húzás helyi érzéstelenítésben történik,  a várható gyógyulási időt befolyásolja a kiinduló állapot, ha egy mélyen csontban lévő fogat szeretnénk eltávolítani, akkor a csontfúrás következtében mindig duzzanatra, lassabb gyógyulásra kell számítani, mint egy egyszerű fogeltávolítás esetén. Felső bölcsességfogak esetén az arcüreg, alsók esetén az állcsontban futó idegcsatorna lefutását ellenőrizzük, szükség esetén CbCT felvételt kérünk a precíz műtét kivitelezése érdekében.

Rezekció: 

Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk a fogak megtartására, melynek első lépése a gyökérkezelés. Sokszor azonban szükséges a gyulladásmentes állapot eléréséhez a rezekciós műtét, mely során a gyökércsúcsi részen található gyulladást sebészi módon távolítjuk el.