Miért fontos a fogkőlevétel

Igen! Mindenkinek van.

Kisebb vagy nagyobb mértékben. Fekete, barna vagy sárga. Vérzik vagy még nem vérzik tőle az íny, de fogkő mindenkinek képződik. Van egy pár olyan szerencsés páciensünk, akiknek elég 3 évente leszedetni. A többségnek évente szükséges, de vannak olyanok, akik genetikailag hajlamosak a fogágybetegségre és annak gyulladására. Nekik félévente szükségük van a professzionális, dentálhigiénikus által végzett fogkőlevételre.

A dentális plakk és az abból képződött fogkő a nyál természetes ásványaiból kiváló, elmeszesedett felrakódás a fognyaki részen, mely baktériumoknak ad kényelmes táptalajt. Bizonyos habitusok, mint a dohányzás, a rostos tápanyag mellőzése vagy a nem megfelelő szájhigiénés szokások felgyorsítják a folyamatot. A fogkő erősen tapad a foghoz, eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tudja megfelelően eltávolítani. A fogkő leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei. A fogkő színét a baktériumok anyagcsere termékéből származó festékanyag, vérfesték, vagy külső festékanyagok (nikotin, koffein) okozzák.

Sajnos ha nem távolítják el professzionális úton, akkor a rossz szájszag és elszíneződött fogakon túl súlyos következményei lehetnek. A fogágybetegség népbetegség, csak úgy, mint a fogszuvasodás, az emberek majdnem 100%-át érintik valamilyen mértékben.

A fogkő ínygyulladást okoz, melynek első jele a fogínyvérzés, majd a további folyamat következtében a feszes íny duzzadt lesz, visszahúzódik. Sajnos az íny visszahúzódása visszafordíthatatlan, melynek a legvégső fázisa a fogak elvesztése.

Még egy pár gondolatébresztő információ. A fogágybetegség az első 6 kockázati tényezője a Diabetesnek, a Szív és Érrendszeri megbetegedéseknek és a Vetélésnek. Ijesztő? Kérje fogorvosaink és dentálhigiénikusaink tanácsát.

A fogkő eltávolítására manapság már modern eszközök állnak rendelkezésünkre. Legelterjedtebb közülük az ultrahangos depurátor (fogkőeltávolító), ezt használjuk rendelőnkben is. Az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja! A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által felvett hangrezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok hatására a fogkövek szétesnek. A beavatkozás az Ön kérésének megfelelően, érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítésben is történhet.

Az ultrahangos kezelést követően a fogfelszíneket egy speciális “homokfúvóval” un. airflow-val simára polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető. A fogkőeltávolítást követően a fognyaki részek érzékennyé válhatnak átmenetileg, melyet érzékenységet speciális fogkrémek használatával gyorsan meg lehet szüntetni.