Miért fontos a fogkőlevétel?

Igen! Mindenkinek van.

Kisebb vagy nagyobb mértékben. Fekete, barna vagy sárga. Vérzik vagy még nem vérzik tőle az íny, de fogkő mindenkinek képződik. Van egy pár olyan szerencsés páciensünk, akiknek elég 3 évente leszedetni. A többségnek évente szükséges, de vannak olyanok, akik genetikailag hajlamosak a fogágybetegségre és annak gyulladására. Nekik félévente szükségük van a professzionális, dentálhigiénikus által végzett fogkőlevételre.

A dentális plakk és az abból képződött fogkő a nyál természetes ásványaiból kiváló, elmeszesedett felrakódás a fognyaki részen, mely baktériumoknak ad kényelmes táptalajt. Bizonyos habitusok, mint a dohányzás, a rostos tápanyag mellőzése vagy a nem megfelelő szájhigiénés szokások felgyorsítják a folyamatot. A fogkő erősen tapad a foghoz, eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tudja megfelelően eltávolítani. A fogkő leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei. A fogkő színét a baktériumok anyagcsere termékéből származó festékanyag, vérfesték, vagy külső festékanyagok (nikotin, koffein) okozzák.

Sajnos ha nem távolítják el professzionális úton, akkor a rossz szájszag és elszíneződött fogakon túl súlyos következményei lehetnek. A fogágybetegség népbetegség, csak úgy, mint a fogszuvasodás, az emberek majdnem 100%-át érintik valamilyen mértékben.

A fogkő ínygyulladást okoz, melynek első jele a fogínyvérzés, majd a további folyamat következtében a feszes íny duzzadt lesz, visszahúzódik. Sajnos az íny visszahúzódása visszafordíthatatlan, melynek a legvégső fázisa a fogak elvesztése.

Még egy pár gondolatébresztő információ. A fogágybetegség az első 6 kockázati tényezője a Diabetesnek, a Szív és Érrendszeri megbetegedéseknek és a Vetélésnek. Ijesztő? Kérje fogorvosaink és dentálhigiénikusaink tanácsát.

A fogkő eltávolítására manapság már modern eszközök állnak rendelkezésünkre. Legelterjedtebb közülük az ultrahangos depurátor (fogkőeltávolító), ezt használjuk rendelőnkben is. Az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja! A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által felvett hangrezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok hatására a fogkövek szétesnek. A beavatkozás az Ön kérésének megfelelően, érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítésben is történhet.

Az ultrahangos kezelést követően a fogfelszíneket egy speciális “homokfúvóval” un. airflow-val simára polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető. A fogkőeltávolítást követően a fognyaki részek érzékennyé válhatnak átmenetileg, melyet érzékenységet speciális fogkrémek használatával gyorsan meg lehet szüntetni.