Parodontológia

A parodontológia a fogászatnak egy olyan speciális ága, ami a nyálkahártya és fogágy betegségeivel foglalkozik, a parodontológus pedig ennek az iránynak a szakorvosa.

A fogágybetegség, csak úgy, mint a fogszuvasodás, népbetegség. A lakosság szinte 100%-át érinti valamilyen szinten, ebből 28% előrehaladott állapotú. A fogelvesztés harmadáért felelős, valamint olyan betegségek kialakulását okozhatja, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a koraszülés.

 

A fog tartószerkezete, vagyis parodontiuma az íny, csont, szalagok és a gyökér egészséges viszonyából áll. Egészségét meghatározza a genetika, amit öröklünk, valamint a szájhigiénés szokásaink, amely a napi szájhigiénés rutintól a rendszeres fogorvosi vizsgálatokon át, a dentálhigiénikus által végzett, minimum évente történő, fogkőlevétel jelenti. Azonban ha ez az egyensúly felbomlik, gyulladás alakul ki, ez pedig az íny gyulladásával kezdődik, duzzanat, livid vörös színezettség és erősebb nyomásra, vagy akár a fogmosás során vérzés jellemzi. A kezeletlen ínygyulladás tovább súlyosbodik, a feszes íny tapadásvesztéshez, tasak képződéshez, íny illetve csont visszahúzódáshoz, fogak meglazulásához, majd a fogak elvesztéséhez vezethet.

Előrehaladott fogágybetegség esetén már nem elegendő a szokásos évente történő fogkőlevétel. A probléma mélyebb, így a megoldás is komplexebb. A kialakult tasakok egyre mélyebbé válnak, ezért egyre kevésbé lehetséges azok  tisztítása, ennélfogva egyre agresszívebb baktériumok szaporodnak el az íny alatti oxigénhiányos környezetben. 

A kezelés egyik lehetséges formája a kürett, amelynek van zárt és nyitott változata. Szóval, mi is az a kürettálás, és mi a különbség a nyitott és a zárt kürettálás között?

A fogászatban akkor kerül sor kürettálásra, amikor az íny alatti területekről kell eltávolítani a fogkövet és/vagy baktériumokat. 

zárt kürett során nem ejtünk vágást az ínyen, ennek hátránya azonban az, hogy nincs jó rálátásunk arra a területre, amellyel dolgozunk. Kezdeti fázisban mindig ezt a módszert alkalmazzuk. A szájvizsgálat és fogkőlevétel után 4 közvetlen egymást követő napra időpontot egyeztetünk a pácienssel. A kezelés mindig helyi érzéstelenítésben történik, ezért van szükség a négy időpontra, hiszen ha kevesebb alkalom lenne, túl nagy terület zsibbadna egy időben. 

Nyitott kürettnél az ínyt megnyitjuk, így jó hatásfokkal tisztíthatjuk meg az adott részt. Erősen gyulladt íny esetén ez utóbbit nem alkalmazzuk!

Rendszeres ellenőrzéssel és fogkőlevétellel ez mind elkerülhető.