Ismerje meg a fogpótlások világát

Üdvözöljük a fogpótlások világában, ahol felfedezzük mik a legjobb lehetőségek foghiány esetén

 

Mit nevezünk fogpótlásoknak?

Fogpótlásokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk fel, a fixen rögzített és a kivehető vagy részlegesen kivehető pótlásokra. A fix pótlások fogakon és/vagy implantátumokon elhorgonyzott, a páciens által szájból nem eltávolíthatóak. A kivehető pótlások ezzel ellentétben nagyobb foghiány esetén alkalmazhatóak, és bár meglévő fogak és implantátumok segíthetik a stabilitásukat, a rágóerőt a nyálkahártyával fedett csontos képletre vezetik és minden nap ki kell venni a megfelelő tisztítás végett.

Fix fogpótlások

Ezeket a pótlásokat akkor lehetséges kivitelezni, ha adott megfelelő minőségű, elhelyezkedésű és stabilitású fogazat. Nem feltétlenül csak foghiány pótlására alkalmazhatóak, sokszor esztétikai okok miatt van rá igény. Indikáció lehet a torlódott, nem esztétikus, elszíneződött fogazat, vagy a gyökérkezelt fogak megfelelő restaurálása és koronai stabilitásának helyreállítása. Ha nagyobb foghiány esetén alkalmazzuk, akkor egy gyors és esztétikus megoldásként szolgálnak, de mindig foganyag preparálással, tehát az úgynevezett pillér fogak rongálásával jár. Tervezéskor ezeket az információkat mindig mérlegelni kell, hiszen általában van más megoldás is, például implantátumok felhasználása. Koronának hívjuk, ha egy fogra kerül csak rá és nincs foghiány pótlás, hídnak pedig, ha összekötünk több fogat foghiány pótlásának céljával.

Anyagukat tekintve lehetnek:

-Fémkerámia: a legalapabb és egyben legköltséghatékonyabb fogpótlás típus. A fémkerámia korona magját fémváz alkotja, erre kerül rétegenként a természetes porcelánleplezés. A fémváz anyaga legtöbbször nikkelmentes kobalt-króm ötvözet, ritkább esetben aranyötvözetet vagy titánt használunk, a megfelelő indikáció esetén.

-Cirkónium: sokszor fémmentes pótlásnak reklámozott anyag, azonban ez nem igaz. A cirkónium dioxid egy fém ötvözet, viszont különlegessége, hogy fehér színű. Nagyfokú esztétikai adottsága következtében előszeretettel használjuk a front régióban, gyönyörű  hatást elérve ezzel.

-Préskerámia: fémmentes, ezáltal nem vált ki fémallergiát, tehát fémérzékenység esetén is bátran javasoljuk.  Egy speciális eljárással erősített, csak kerámiából létrehozott pótlás. Nem feltétlenül koronaként, de héjként is használhatjuk, ha csak esztétikai célból létrehozott pótlásokat készítünk. A “Hollywood”-i mosoly kedvelt anyaga. Előnye, hogy kevés foganyagot kell preparálni, gyakorlatilag csak a zománc felső rétegét távolítjuk el az előkészítés során. A préskerámia szilárd és tartós, frontfogak esetén kiváló választás. Tökéletesen zár és az előkészített fogra pontosan illeszkedik.

-Híd: A fogászatban a híd a keletkezett foghiány pótlására alkalmas. A fogászati híd, felépítését tekintve fogkoronákból áll. A korona csak egy fogra készül, míg a fogászati híd viszont több fog pótlására nyújt teljes körű megoldást. Létezik szomszédos fogakra -, valamint implantátumra épülő híd is.

Ideiglenes fogpótlás: 

Amennyiben fogpótlás készítése válik szükségessé, annak elkészítése minimálisan egy hetet vesz igénybe. Az előkészített fogak érzékenyek és sérülékenyek, továbbá az elülső fogak esetében esztétikailag is kifejezetten hátrányosak. Erre a rövid időre is ajánlott ideiglenes fogpótlást készíteni. Az ideiglenes fogpótlás nem igényel jelentős anyagi ráfordítást, azonban a végleges fogpótlás készítése közben is élhetünk általa teljes értékű életet.

Kivehető fogpótlások, mint már említettük, minden nap a páciens által kivehető és betehető fogpótlások. Lehet teljes foghiány esetén készíteni, mely során protézisről beszélünk, vagy részleges foghiány esetén, részleges fogpótlásnak hívjuk. Ez esetben fogakhoz, fix pótlásokhoz vagy implantátumokhoz lehet rögzíteni.

Implantációs fogpótlások: 

 A fogpótlások speciális iránya az implantációs fogpótlások. Szerencsére a 21. században ez egy rutin eljárásnak számít. Köszönhetően ennek a módszernek, ma már nem okoz gondot a sorvégi foghiányok vagy a totális foghiányok fix pótlással való ellátása, kiváltva ezzel a részleges vagy teljes kivehető fogpótlások készítését. Hihetetlen életminőség beli változást jelent ez pácienseink számára. Sok esetben azért választjuk ezt a pótlás típust, mert így meg tudjuk védeni a hiányt határoló szomszédos fogakat a preparálástól és ezzel a tartós károsodástól.

Az implantációs fogpótlások rendkívül változatosak és egyedi tervezést igényelnek. Alapvetően hosszabb ideig tart a teljes folyamat, mint akár egy híd elkészítése vagy bármilyen részleges vagy teljes kivehető pótlás kivitelezése esetén. Mivel az implantáció a fogászat egyik “luxus” ágazata, így nyilvánvalóan ezen pótlások ára is magasabb, mint a többi alternatíváé. Az életminőség beli változás azonban felbecsülhetetlen.

All-on-4®: Négy implantátumra készített csavaros hídpótlás.

Segítségével a kivehető műfogsor, protézis helyett fix megoldást készíthetünk. Az All-on-4 technika alkalmazása előtt 3 dimenziós CT felvétel segítségével állapítjuk meg a csontkínálatot. A beavatkozás előtt kiválasztjuk a helyzethez legmegfelelőbb implantátum méretet és típust. Összességében költséghatékony megoldás, hiszen fogsoronként mindössze 4 implantátum szükséges; elkerülhető a fájdalmas, hosszadalmas és költséges csontpótlás; rövid a gyógyulási idő, vagyis a beteg hamar visszatérhet a megszokott életviteléhez. Az esztétika, a beszédkészség, a fonetika és a rágófunkció újra helyreáll, a fogsor viselése kényelmes lesz. Nagy előnye a protézissel szemben, hogy a szájpadlást szabadon hagyja. Az elkészített híd-protézist csak orvos tudja eltávolítani a szájból, stabil, esztétikus és pótolja az íny hiányzó részét is.