Fogászati implantátum: A Tartós Megoldás Foghiányra

Fogászati implantátum: A Tartós Megoldás Foghiányra

Egy szép mosoly növelheti magabiztosságát és fokozhatja megjelenése vonzerejét. Így nem csoda, hogy egy fog elvesztése sok esetben nem csak traumatikus esemény, de az önbizalomra is kedvezőtlenül hat.  Szerencsére a fogászati implantátumok tartós és természetes megoldást kínálnak a hiányzó fogak pótlására. Manapság azonban már számtalan variációja létezik a fogpótlásoknak, ezért megértjük, hogy nehéz letenni a voksunkat egy megoldást mellett. Épp ezért, ebben a blogbejegyzésben alaposan megvizsgáljuk a fogászati implantátumok világát, kezdve attól, hogy hogyan működnek, milyen előnyökkel járnak, valamint mire számíthat az, aki az implantátum beültetése mellett dönt.

Mi is a fogimplantáció valójában?
A fogimplantáció a foggyökér mesterséges pótlása, egy titánium csavar, mely egy, az
állkapocs csontjába fúrt lyukban helyezkedik el. Erre kerül a fogpótlás, ami lehet korona, híd
vagy kivehető fogsor.

Milyen implantátumot használunk?
Klinikánkon megbízható és kiváló minőségű Alpha-Bio, illetve Straumann implantátumokat használunk. Azért választottuk őket, mert ezen cégek megbízható történelemmel rendelkeznek, biztos hátteret nyújtanak és nem kell aggódnunk, hogy 10 év múlva már nem találhatóak meg. Az implantátumokkal mi hosszú távra tervezünk, akár életre szóló garanciával, így a megbízható háttér létfontosságú a számunkra és a páciensek számára is.

Mennyibe kerül?
Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen anyagi vonzata van a kezelésnek. A fogimplantáció nem olcsó, viszont fontos figyelembe venni, hogy ez akár egy életre szóló befektetés saját egészsége és fogai érdekében. Mindig személyre szabott árajánlatot készítünk, így az ár egyénenként nagyon eltérő lehet, viszont általában a kezelés költségei a következő tételekből állnak:

  • Implantátum(ok) behelyezése.
  • Implantátum(ok) felszabadítása.
  • Implantátum fej(ek), összekötő rész(ek)
  • Tervezett pótlás kialakítása az implantációs elhorgonyozással
 
Árainkról itt olvashat bővebben: https://balla-dent.com/araink/
 
 

Számunkra fontos pácienseink pénztárcája és az anyagi előrelátás, tervezhetőség is! Így
lényeges kiemelnünk, hogy ezek a költségek nem egyszerre jelentkeznek. Az implantátum
behelyezése és a rá kerülő fogpótlás két nagyobb kiadást jelent, melyeket nagyjából 3-4 hónap különbséggel van lehetőség rendezni.

Hogyan történik a fogimplantáció?
A fogászati implantátumokkal való fogpótlás általában több lépést foglal magában, viszont maga az implantátum beültetése egy nagyon gyors és fájdalommentes eljárás, amely nagyjából 30 percet vesz igénybe. (Ez az időtartam a beültetett implantátumok számának függvényében változhat.) Ennek során a szájsebész beülteti az implantátumot az állkapocscsontba, ahol az egy mesterséges foggyökereként szolgál majd. Ezt követ egy 3 hónapos gyógyulási fázis, melynek során az állkapocscsont gyógyulni kezd és körbenövi az implantátumot, így biztosan rögzítve azt a helyén. Ha ez megtörtént, akkor kerül a beültetett implantátumra egy implantátum fej és a kiválasztott pótlás.

Alább ismertetjük és részletezzük a fogimplantációhoz vezető út pontos lépéseit:

1. Teljeskörű állapotfelmérés és konzultáció: A fogászati implantátumok beültetésének első lépése a fogorvossal való konzultáció. E konzultáció során egy teljeskörű szájüregi felmérést végzünk, megvizsgáljuk fogai egészségét, a kínálkozó csontmennyiséget. Az alapos felmérés érdekében panoráma röntgent és CbCT felvételeket készítünk a fogairól és az állkapocsról. A felvételek elemzésével kezelőorvosa megállapítja, hogy alkalmas-e a fogászati implantációra.

2. A kezelés megtervezése: Amennyiben kezelőorvosa Önt fogászati implantátumokra alkalmasnak ítéli meg, az Ön egyedi igényeihez igazított kezelési tervet állítunk össze. A kezelési terv felvázolja a szükséges implantátumok számát, az implantátum típusát és a behelyezési eljárást.

3. Az implantátum behelyezése: A következő lépés a fogászati implantátum sebészi behelyezése az állcsontba. Ez egy fájdalommentes és nagyon gyors eljárás, amelyhez mindössze 30 perc szükséges. Ezt mindig helyi érzéstelenítésben végezzük, hogy biztosítsuk a kényelmet az eljárás során. Az ínyt ezután öltésekkel zárják le. Az alábbi blogbejegyzésben olvashat arról bővebben, hogy mik a teendői közvetlenül az implantátum beültetését követően:https://balla-dent.com/implant2/

4. Gyógyulás és oszteointegráció: Az implantátum behelyezése után egy 3-4 hónapos gyógyulási időszakra van szükség, ahhoz, hogy az implantátum összeforrjon az állcsonttal. Ez az úgynevezett oszteointegráció, amely néhány héttől néhány hónapig is eltarthat. Ennek során a csontszövet növekszik és beépül az implantátum köré, szilárdan rögzítve azt a helyén.

5. Korona felhelyezésé: Végül, miután az ínyszövet begyógyult a felépítmény körül, és letelt a 3 hónap gyógyulási idő, következik az implantátum felszabadítása. A feltárt implantátumokról lenyomatot veszünk és megkezdődik a végleges pótlás kialakítása.

6. Utókezelés: A fogászati implantációs eljárás befejezése után rendszeres utókezelésre lesz szükség fogorvosánál a gyógyulási folyamat nyomon követése és az implantátum hosszú távú sikerének biztosítása érdekében. A helyes szájhigiéniai gyakorlatok, például a fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogászati ellenőrzések elengedhetetlenek a fogászati implantátumok élettartamának meghosszabbításához.

Miért válasszuk az implantátumot más fogpótlásokkal szemben?
A fogászati implantátumok számos előnnyel járnak, ami miatt népszerű választássá váltak a fogak pótlására. Néhány kulcsfontosságú előnye a fogászati implantátumoknak a következők:

  • Magabiztos megjelenés: A fogászati implantátumok szinte tökéletesen úgy néznek ki, mint a természetes fogak.
  • Maximális kényelem: Mivel a fogászati implantátumok rögzített helyzetben vannak így nagyobb a kényelem és javul a beszéd és az evés funkciója. A kivehető fogpótlások akár csúszkálhatnak evés folyamán. Ez a veszély az implantátummal nem áll fenn.
  • Tartósság és stabilitás: Megfelelő gondozással a fogászati implantátumok behelyezése akár egy élethosszig tartó befektetés lehet. Szemben a kivehető pótlással, itt nem kell műfogsor ragasztóval bajlódni. Az implantátumok stabil oszlopként tartják a fogakat.
  • Beszédfunkciók nem romlanak: Gyakori jelenség, hogy műfogsorviselés során az idegen test jelenléte zavarhatja a beszédképzést. Ez az implantációs fix fogpótlások esetén nem alakul ki.
  • Egészség fogak megtartása: Szemben egy saját fogra épülő híddal, implantálás során az egészséges fogakhoz nem kell hozzányúlni.
  • Olyan foghiányokat is lehet implantátumokon elhorgonyzott fix pótlással kezelni, amelyeket eddig csak kivehető fogpótlással (protézissel) lehetett megoldani.

 

Összefoglalásképpen a fogászati implantátumok megbízható és tartós megoldást kínálnak a hiányzó fogak pótlására. Megfelelő gondozás és karbantartás mellett a fogászati implantátumokkal visszanyerheti régi mosolyát, helyreállhat az önbizalma. Ez egy olyan életre szóló befektetés, amellyel garantáltan javulni fog életszínvonala! Ha fontolgatja a fogászati implantátumok beültetését, bátran keressen fel minket! Örömmel segítünk időpontot foglalni egy személyes konzultációra, ahol felteheti esetlegesen felmerülő kérdéseit