Fogászati implantáció utáni tudnivalók

Mik a teendői fogászati implantációt követően? 

Annak ellenére, hogy manapság a fogászati implantáció már rutin eljárásnak minősül, abban egyetérthetünk, hogy a műtétet megelőző napokban illetve az operáció napján mindenki izgul egy kicsit. A stressz hatására nehéz feladat lehet fejben tartani mindent, amit fogorvosunk tanácsol. De aggodalomra semmi ok! Ön szó szerint a legjobb kezekben van, hiszen szájsebészünk mindig alaposan felkészült és precíz. Továbbá, annak érdekében, hogy a műtét után a lehető leggyorsabban felépüljön, mi is összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. Amennyiben az alábbi jó tanácsokat megfogadja, Ön biztos lehet abban, hogy mindent megtett a zökkenőmentes gyógyulásért.

 

Fogászati implantációt követő jó tanácsok:

KÖZLEKEDÉS: Közvetlenül az operáció után nem tanácsos a közlekedésben kísérő nélkül részt venni, illetve járművet vezetni.

FIZIKAI AKTIVITÁS: Az operáció napján és az azt követő 2-3 napban kerülendő a nehéz testi munka, sportolás, emelgetés, szauna használat, mert utóvérzést okozhat.

JEGES BOROGATÁS: A műtétet követő duzzanatot elkerülhetjük, illetve nagymértékben csökkenthetjük, ha a műtéti területet az arc felől jeges zacskóval hűtjük, borogatjuk. Előtte azonban az arc bőrét valamilyen közömbös krémmel kenjük be, ezzel védve a bőrt a hideg által esetlegesen bekövetkező károsodástól. A jegelést a műtéti napon és az azt követő 24-48 óráig tanácsos végezni, naponta többször 10-20 perces időtartamig.

EVÉS-IVÁS: A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, melynek hatása 2-5 órán át is eltarthat, ezért enni, és inni csak az érzéstelenítő hatásának elmúlása után szabad, hogy a lágyrészeket ne harapja el, illetve a félrenyelést elkerülendő. Ne egyen az implantátum területén! Kerülje a túl kemény ételek fogyasztását!

ÉLVEZETI SZEREK FOGYASZTÁSA: Ne öblögessen, ne piszkálja, ne szívogassa a sebet! Az élvezeti szerekről (alkohol, kávé, dohányzás) ajánlatos a műtétet követő 5-7 napig lemondani. Friss tejes, tojásos termékek fogyasztását is ajánlott kerülni.

VARRATOK: A varratokat legalább 5-7 napig hagyjuk a szájban. Amennyiben a jelzett idő előtt a varratok meglazulnának, kiesnének, ezáltal a sebszélek távolodnának egymástól, azt jelezni kell a kezelőorvos felé.

SZÁJÁPOLÁS: A helyes és gondos szájápolás az egyik legfontosabb előfeltétele az implantáció sikerének. A műtéti területet puha fogkefével, kézzel, a szájüreg többi részét a szokásos módon kell tisztítani. Szájzuhany használata kifejezetten TILOS!

LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK ESETÉN: Végül utolsó és egyben legfontosabb tanácsunk: kérjük, hogy utóvérzésről, lázról, erős fájdalomról vagy más, az Ön általános állapotát érintő – a műtétet követően kialakult panaszáról értesítse a kezelőorvosát.

 

A tanácsokat betartva, a műtét okozta kellemetlenségek gyorsan és hatékonyak kezelhetők. A pihenés és regenerálódás után önfeledten élvezheti majd új mosolyát.