Fogszabályozás

A fogszabályozás a fogászat egy speciális ágazata, mely a fogak és állcsontok rendellenességeivel foglalkozik. Fogszabályozó specialistánk, dr Roohi Ghazaleh a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán diplomázott, majd Budapestre költözött, hogy elkezdje a három éves fogszabályozói rezidens képzést. Itt olvashat róla többet:

Hogyan lesz a gyermekből fogorvos?

Egy átlagos fogszabályozási kezelés nagyjából 1-2 évig tart, mely során havi rendszerességgel kell a kezelésekre járni. A kezelés típusa egyénenként változik, függ a fogak és állcsontok elhelyezkedésétől, a kívánt eredménytől valamint az életkortól is. Ha már befejeződött az állcsontok fejlődése, vagyis a felnőttkori fogszabályozás esetén gyakran szükséges egy-egy fog eltávolítása a kívánt esztétika elérése érdekében.

A fogszábályozás tervezésénél mindig figyelembevesszük a páciens szájhigiéniáját, hisz csak tökéletes szájhigiénia, gyulladás- és szuvasodásmentes állapot esetén kezdünk bele egy éveken át tartó kezelésbe.

A fogszabályozás eredményessége nagyban függ a kontrollálhatóság és a megfelelő erőviszonyok kialakításától, mely sokkal könnyebben végezhető fix, vagyis ragasztott fogszabályozó készülékekkel, mint kivehetővel.

Napjainkban nem csak a sokak által kevésbé esztétikusnak tartott fém készülékek érhetőek el nálunk, hanem a magasabb esztétikai igények kielégítése céljából porcelán fogszabályozókat is ragasztunk, melyek színe nagyon hasonló a fogak színéhez, így alig észrevehető a viselésük.

A ragasztott készülékek tényleg ragasztással kerülnek fel a fogakra hasonló módon, mint a kompozit tömések esetén először előkészítjük a fog felszínét, majd felragasztjuk a bracketteket. A ragasztási erő pont akkora, hogy lehetővé tegye a fogak mozgatását, azonban azt is, hogy a készülék a fogak károsodása nélkül eltávolítható legyen a kezelés végén.

A kezelések végén általános dolog, hogy ún. retainer hordását javasoljuk pácienseinknek. Ezzel elkerülhető a fogak elmozdulása és a kialakult eredmény visszaállása. A retainerekre is több megoldás létezik, mely lehet ragasztott vagy kivehető készülék.

A fogszabályozó kezelések esetén különösen fontos a tervezési stádium. A páciens kívánságára alapozva egy hosszútávú kezelési tervet állítunk fel, pontos számításokkal, hiszen már a tervezés során kialakítjuk a végállapotot, melyet a havonta történő aktiválások során érünk el.

A tervezés előtt mindig szükséges panoráma- és teleröntgent készíteni, valamint lenyomatokat venni az alsó és felső állcsontokról.