Mikroszkópos gyökérkezelés

Avagy a fogak megmentése nem a mikroszkópon múlik

Aki ismer minket és járt már a Balla-Dent fogászati klinikán, tudja, hogy szenvedélyesen hiszünk a fogak megtartásában. Immáron családi hagyomány, hogy a gyökérkezelést és „a legjobb fog a saját fog” fontosságát hangoztatjuk, így amely fogakat hasznosnak és megtarthatónak ítélünk, nálunk megmenekülnek.

De fontos tudni, hogy nem a mikroszkóp teszi gyökérkezelés specialistává a fogorvost. Mint a fogászat minden más területe, az endodoncia eszközállománya is nagyon sokat fejlődött az évek, évtizedek során.

Megjelentek a gépi gyökértágítók, melyek gyorsabb és pontosabb munkát tesznek lehetővé, ezáltal csökken a kezelési idő, kényelmesebb a pácienseknek és alacsonyabb a fogak befertőzési kockázata. Változott a gyökérkezeléshez használt tűk anyaga és formája is, mely lehetővé teszi számunkra, hogy a lehetetlennek tűnő gyökércsatornákat is egyszerűen és gyorsan meg tudjuk tisztítani. Megjelentek az úgynevezett apexlocatorok, melyek abban segítenek minket, hogy pontosan be tudjuk mérni a fogak csatornáinak hosszát, így biztosan elérhetjük a gyökércsúcsi részt és ezzel együtt a gyulladás helyét, azonban nem terheljük meg feleslegesen a fogakat körülvevő szöveteket. Megjelentek az ún. CbCT-k, melyek úgy alkotnak háromdimenziós képet a fogakról és azok csatornarendszeréről, hogy közben a sugárdózisuk a hagyományos CT felvételekhez képest elenyésző. Ezek az eszközök mindennapjaink részét képezik és nagy segítséget nyújtanak az olyan lehetetlennek tűnő gyulladások meggyógyításában, mint ezeken a képeken látható.

Ezek mind olyan esetek, melyek azután kerültek hozzánk, hogy más klinikákon már lemondtak róluk, de még egy véleményt szerettek volna tőlünk is hallani. Nálunk meggyógyultak. Természetesen nem lehet minden fogat megmenteni.

A gyökérkezelés nem jelent automatikus sikert, csak egy terápiát, mellyel a fog megmenekülhet.

A mikroszkópot számos orvostudományi területen sikeresen használják, hisz az emberi szem számára már láthatatlan távolságokat mikroszkóppal még meg tudunk különböztetni egymástól.

A fogászatban a gyökérkezelés az egyik terület, melynél megjelent a mikroszkóp használata. Nagy előnye, hogy az orvos tartását javítja, könnyebben fel tudja venni a megfelelő testtartást kezelés közben, mint ha szabad szemmel kezelne. Továbbá nagyon professzionálisnak tűnik és ezáltal sok páciensben nagyobb bizalmat kelt.

A modern endodonciában fontosnak tartjuk, hogy a kicsi és beszűkült szám feletti csatornákat is megtaláljuk, feltágítsuk és így növeljük a gyökérkezelés sikerességét. A mikroszkóp jobb látást nyújthat ebben, azonban a 8-szoros nagyítás nem teszi lehetővé, hogy baktériumokat vagy vírusokat figyeljünk meg. Így tapasztalt fogorvos számára, ha tudja, hol kell keresnie az anatómiai képleteket, minden gond nélkül megtalálhatóak a bemeneti nyílásnál lévő szám feletti csatornák.

„Aki nem látja mikroszkóp nélkül, az inkább ne is próbálkozzon a gyökérkezeléssel.”

Mi nem használunk fogászati mikroszkópot, hisz a mikroszkóppal csak az egyenes csatornákba lehet belátni, azoknak is csak a felső szakaszába. Azonban a gyulladás nem ott található, így nem is lenne segítség egy nehezebb gyökérkezelés esetén. Nehézebb szituációk esetén a CbCT több információt nyújt, hisz a teljes gyokér- és csatornarendszert vizsgálhatjuk vele.

Klinikánkon minden modern eszköz rendelkezésünkre áll a sikeres és fájdalommentes gyökérkezelések véghezviteléhez. Mi tényleg megmentjük, amit meg lehet menteni. Mikroszkóp nélkül.