Beszéljünk a fogbetétekről

Mi is az a fogbetét? Sokszor lehet hallani rendelőnkben, hogy jobb, mint egy tömés. De a legtöbb páciens nem is hallott még erről a technikáról, vagy arról, hogy ez pontosan mit is jelent.

Ezért most beszéljünk kicsit a fogbetétekről:

Az inlayt vagy onlayt úgy kell elképzelni, mint egy fogba ragasztással rögzített tömést. Nem jár plusz foganyag eltávolítással, általában a régi tömést helyettesítjük vele. Lenyomatot veszünk a fog koronájának hiányzó részéről, majd laboratóriumban a fogtechnikus készítik el a lenyomat alapján.  Így olyan területeket is meg tudnak mintázni a gipszmintán, amelyeket mi, fogorvosok, a szájban nem tudunk megfelelő pontossággal elvégezni.

Indikációja a legtöbb esetben a kiterjedt szuvasodások vagy a gyökérkezelések utáni korona anatómiai formájának tartós helyreállítása. Ilyenkor nem áll elég ép foganyag a rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelő minőségű és záródású tömést tudjunk elkészíteni.  A különbség az inlay, onlay és overlay között az érintett felület nagysága. A klasszikus tömésekhez képest ezek jobban illeszkednek a fogfelülethez, és hosszabb távon védik a fogat a baktériumoktól. Továbbá könnyebben tisztíthatók, nem változtatják meg a színüket, szilárdabbak és tartósabbak.

A betétek rögzítése ragasztással történik. Anyagukat tekintve megkülönböztetünk kompozit, kerámia, arany, fém, cirkónium betéteket. Rendelőnkben a kompozit onlayeket részesítjük előnyben, ár-érték arányban a legmegfelelőbbek, van egy alap rugalmasságuk, mely a fog szövetéhez hasonló. Esztétikusak és gyorsan, egyszerűen kivitelezhetőek.

A betétek nagy előnye, hogy a koronákkal ellentétben nem kell plusz foganyagot eltávolítani. Ezzel növeljük a fogak élettartamát. Nincs szükség a gyökérkezelt fogakba csapot rakni, ahogy a koronák esetében szükséges, így lehetővé tesszük az esetleges újragyökérkezelést is, ha kiderülne a fogról, hogy hosszú távon mégsem sikerült a gyökércsúcsi gyulladást megszüntetni.

Ne feledjük továbbá, hogy a korona vagy betét alatti fogaknak egészségesnek kell maradniuk. Ha a fog ismétlődő szuvasodást szenved, előfordulhat, hogy a betétet el kell távolítani, és más pótlással kell helyettesíteni.

Az inlay, onlay foghelyreállítást követően természetesen továbbra is oda kell figyelni a megfelelő szájhigiéniára. A rendszeres (legalább napi kétszeri), megfelelő technikával végzett fogmosás és fogápolás elengedhetetlen a fogak épségének és egészségének fenntartásához.

Fogászati szűrővizsgálatainkon való részvétel, amely úgy félévente-évente ajánlott, szintén létfontosságú a szép mosolyunk megtartásához.