Mi az a CBCT?

A Balla-Dent legújabb, egyben legkorszerűbb szerzeménye egy úgynevezett CbCT, panoráma- és teleröntgen. Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, ennek a gépnek a segítségével új szintre emelhetjük a fogászati ellátást. Az eszköz használatával mostantól nem csak 2D-s képet tudunk készíteni a fogakról és a fog körüli szövetekről, hanem 3D-s képen minden apró részletét megvizsgálhatjuk, elforgathatjuk, ráközelíthetünk és kielemezhetjük.

De mi is az a CbCT és milyen területeken használhatjuk?

A CbCT ötvözi a hagyományos, kétdimenziós panoráma technikát és a CT képalkotást, hogy a modern 3D-s arc szkenneléssel együtt hozza létreavalóban személyre szabott képalkotást. Ezáltal lehetőségünk van sokkal részletesebb információt kapni a fogakról, pontosabb diagnózist felállítani és persze a legmegfelelőbb kezelést megtervezni. Az elkészített képen elemezhetővé válnak a fogászati ​​struktúrák, a lágy szövetek, az idegpályák és a csont.

Az első cone beam computed tomography (CBCT) készüléket 1997-ben mutatták be az európai piacon fogászati használatra. Már a következő években rájöttek a széles területű használhatóságára.

Egy felvétel elkészítése csupán néhány másodperccel tart tovább, mint a panoráma röntgen esetében, azonban század milliméteres pontossággal mutatja meg a vizsgálni kívánt területet. Kevesebb, mint egy perc alatt 150-200 képet készít különféle szögekből, ebből alakul ki a végleges 3 dimenziós kép. A felvétel elkészítése mindenféle kellemetlenségtől és fájdalomtól mentes, a testet ért minimális sugárterhelés ellen ólomkötény biztosításával védekezünk.

A CBCT megjelenése és fejlődése egy, a hagyományos CT-nél gyorsabb, alacsonyabb dózisú, nagy kontrasztú képalkotási módot vezetett be, amely három dimenzióban rögzíti az információkat egy korlátozott látómező segítségével.  Ez egy viszonylag új diagnosztikai képalkotási mód, amelyet nemrégiben adtak hozzá az endodonciai képalkotó eszközökhöz. 

A legrészletesebb képet biztosítja a legjobb felbontásban.

A CBCT legnagyobb fogászati alkalmazhatóságát az adja, hogy mind a három anatómiai síkban megtekinthető a fog- és az anatómiai képletek struktúrája. Ez a képesség lehetővé teszi a gyökércsúcs körüli elváltozások és a gyökéralakulások megjelenítését is. Ennek használata az endodonciai ellátások során felmerülő összes problémára bővebb rálátást biztosít, ezzel megalapozva a kezelési terv minél pontosabb elkészítését. Láthatóvá válik a teljes csatornarendszer lefutása, lehetőség van az elágazódások localizálására. Nem csak a bemeneti nyílás látható,  mint a fogászati mikroszkópok esetén, hanem a teljes csatornarendszer feltérképezhető és végigkövethető.

Ugyancsak fontos szerepe van a 3D-s képalkotó eljárásoknak a szájsebészeti beavatkozások biztonságos és jól megtervezett kivitelezésében. Legyen szó egy impaktált (csontban ragadt) bölcsességfog műtéti eltávolításáról, a fog körüli idegcsatorna kielemzéséről, az implantáció előtti csontkínálatról vagy egy esetleges csontpótlás pontos megtervezéséről, CbCT képalkotás nélkül nem csak felelőtlenség, de veszélyes is lehet elvégezni egy operációt.

Azáltal, hogy rendelőnkben lehetővé vált a CbCT felvétel készítés, felgyorsítható a kezelési terv összeállításának a folyamata. Pácienseinknek nem kell külső helyszínre mennie, időpontot egyeztetnie, esetleg sorban állnia egy CT vizsgálatra, hiszen mostantól egy helyen elérhető, rögtön kielemezhető és akár azonnal elvégezhető a kívánt kezelés.

Bármi kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!