Hogyan mossunk fogat?

Hogyan mossunk fogat?

Milyen fogkefét használjunk?

Örök kérdés, mellyel gyakran találkozunk. Nincs tökéletes válasz erre, amit 10-ből 9 fogorvos ajánlana. Még Endre és Kristóf doktor is más véleményen van például a szájzuhany használata vagy nem használata kérdésben.

Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy olyat kell használni, amit szeretünk. Hiszen jobb esetben, és mi fogorvosok szeretnénk ezt hinni, mindenki napi kétszer-háromszor fogat mos, valamint a szájhigiénés szokásait egyéb módszerekkel egészíti ki, mint a fogselymezés, szájvizezés, fogköz tisztító kefe használata, szájzuhany. Fontos, hogy a napi rutinunkat szeressük is.

Nem vagyunk egyformák, a szájhigiénés szükségleteink is különbözőek. Azonban vannak általánosságban említhető „szabályok”, amiket érdemes betartani. Nem tanácsos a lakosság számára jól berögzült tévésmaci féle fogmosást követni.

Mielőtt megvásároljuk fogkefénket, elsődleges szempontunk, hogy minél alaposabban tudjuk általa eltávolítani a lepedéket, azonban ne csak a fogak felszínéről, hanem a fogközökből és az ínyközeli részekről is. Ezáltal csökkentjük a fogkő kialakulásának esélyét, a fogínygyulladást, és az ebből következő fogágybetegségek előfordulásának lehetőségét is.

Mindig a puha sörtéjű fogkeféket ajánljuk. Soft vagy UltraSoft felirattal találjuk meg ezeket, lényegtelen, hogy elektromos vagy manuális fogkeféről van-e szó. Tévedés, hogy a drótkefére hasonlító eszközökkel jobb eredményt érünk el, sajnos valószínűbb, hogy a zománcunkat koptatjuk, számos problémát okozva ezzel. Rengetegszer látjuk, hogy a nyaki érzékenységet, kellemetlen érzést a lekopott fognyaki rész okozza. Ha túl erősen dörzsöljük fogainkat úgy fennállhat a fogzománc roncsolásának veszélye és a fogzománcon apró sérülések keletkeznek, amik hosszú távon fogaink károsodásához vezetnek. Erre találták ki az elektromos fogkefék egyik szuper funkcióját, a beépített nyomásérzékelőt, ami jelez nekünk, ha túl erősen mosunk fogat.

A szájápolás során nyilvánvaló, hogy majdnem minden a fogmosási technikán és időn múlik. A legszuperebb elektromos fogkefék már számos extrával fel vannak turbózva. Már említettük a nyomásérzékelőt, továbbá van beépített időzítő és vannak, amelyek figyelmeztetnek, ha túl kevés a fogmosás időtartama vagy ha túlságosan nagy erővel mossuk a fogainkat. Mindezek segítségével megelőzhetjük, hogy kárt tegyünk az ínyünkben vagy a fogainkban.

Ki mondta, hogy a fogmosásnak unalmasnak kell lennie? Dóra Luca doktornőnk például rajong az ízesített fogkrémekért. Persze ebből is olyat használ, aminek mindamellett, hogy finom íze van, megfelelően ápolja is fogait. A Curaprox Be You márkája által hangulatodhoz illő ízt választhatsz, és még fehérebb mosolyt is varázsol arcodra. A Candy lover például görögdinnyés, de a a bevállalósabbak a gin tonic ízesítést is választhatják. Ez a fogkrém egyébként enzimeket tartalmaz, ami eltávolítja az elszineződéseket és foltokat a fogak felszínéről.

Persze ha valamilyen érzékenységünk vagy egyéb problémánk van érdemes kifejezetten erre alkalmas fogkrémet használni, mint például a Parodontax, ami főleg fogínyvérzés esetén alkalmazandó vagy a Sensodyne, ami fognyaki érzékenység esetén. Mivel mindannyian mások vagyunk, érdemes felkeresned rendelőnket, ha érdekel, neked melyik lenne a legmegfelelőbb.

A fogközök tisztításáról azonban semmilyen esetben sem szabad megfeledkezni, akkor sem, ha a legszuperebb elektromos fogkefét tartjuk otthon. Ha nem, vagy nem megfelelően tisztítjuk fogközeinket az érintetlenül maradt lepedék miatt fogszuvasodás és ínygyulladás alakul ki. Ne jussunk el idáig! Általános szabályként említhető, hogy a hátsó régiókban fogköztisztító kefét, a front területen fogselymet érdemes használni. Egyéb lehetőség az Endre doktor úr által javasolt szájzuhany. Azonban mindegyik eszköz esetén arra kell figyelni, hogy a tisztitás (vízsugár) iránya az ínytől el, kb. 45 fokot bezáró szögben legyen. Így elkerülhetjük a feszes íny sérülését.

Étkezés és ivás után érdemes legalább fél órát várni a következő fogmosásig! Hiszen bizonyos ételekből származó savak lágyítják a zománcot.

És a végére tartogattuk a legfőbb kérdésre a válaszunkat. Elektromos vagy manuális fogkefe?

Mind a kettő szuper, csak másképpen kell őket alkalmazni. A manuális fogkefét az íny és fog határán, körkörösen mozgatva, kis erővel kell használni. Helyes, ha úgy érezzük, átmasszíroztuk az ínyt és a fogainkat.

Az elektromos fogkefét eredetileg mozgássérült emberek számára fejlesztették ki, akik nem tudják manuális fogkefével ellátni a napi szájhigiénés rutint. Ennek megfelelően nem szabad sikálni, manuális fogkeféhez hasonlóan használni. Elegendő lassan, fogról-fogra haladni, kis erővel. A fogkefe megteszi a többit helyettünk.

Bármi kérdés esetén orvosaink és dentálhigiénikusaink készségesen állnak rendelkezésükre.