Fogfehérítés

Tudván, hogy a fogfehérítés inkább egy esztétikai-kozmetikai beavatkozás, semmint egy fogorvosi kezelés, rengeteg módszert, márkát és tévhitet találhatunk a piacon. Távol álljon tőlem, hogy egy akadémiai székfoglalóba kezdjek bele ezzel a témával kapcsolatban, inkább egy nagyon rövid és egyszerű leírást szeretnék adni, mi a véleményem és mi az, amit minden páciensnek elmondunk, amikor megkeresnek minket fogfehérítéssel kapcsolatban.

A fehérítés módszerére két lehetőség adott. Az egyik az otthoni fehérítés, melyre az olcsó, szájban világítóstól, a drágább, egyénre készített szilikon sínbe adagolható fehérítő anyagig nagy a merítési lehetőség.
A másik módszer a fogorvosi rendelőben alkalmazandó, jobb esetben dentálhigiénikus vagy fogorvos által végzett, lámpával beállított fogfehérítési módszer. Nagyjából 1,5 órát vesz igénybe a teljes procedúra, és az talán kijelenthető, hogy ez a leghatékonyabb módszer, mely során ráadásul folyamatosan kontroll alatt van a páciens.
Viszont a reklámokkal ellentétben a fehérítés mértéke egyáltalán nem megjósolható, mint ahogy az sem, hogy mennyire lesz tartós. Az biztos, hogy a világosodást el lehet érni, DE!

Azok a páciensek, akik fehérítésre adják a fejüket, a hollywoodi mosolyt és fehérséget szeretnék elérni. Viszont az igazság az, hogy nagy mértékben függ az eredmény a fog eredeti színétől, árnyalatától. Általánosságban igaz, hogy egy szürkésebb árnyalatú fogat nagyságrendekkel nehezebb világosítani, mint egy sárgásabb árnyalatot. Az eredmény tartósságát pedig befolyásolja a páciens habitusa. Egy láncdohányos, vagy aki napi 4-5 kávét elfogyaszt, esetleg aki gyakran élvezi a vörösbor adta örömöket, hamarabb sötétíti vissza a fogait, mint aki a szép és fehér fogakat tartja az egyetlen élvezeti forrásának az életében.

A fenti képeken egy fiatal páciens előtte-utána képeit láthatjuk, de ez az eset ideális. Sárgás fogszín, fehérítésre jól reagáló fogak. Nincs elszíneződés szempontjából káros szokása, így a második képen, mely a fogfehérítés után 1 hónappal készült, látható, hogy a fogak tartják a kifehérített színüket.

És még egy plusz információ. A fehérítés közben és után hidegre érzékenyek lesznek a fogak. Átmeneti állapot, semmi káros hatás nem történik a kezelés során a fogakkal. Természetes velejárója a fogfehérítésnek és egyszerű praktikákkal gyorsan megszüntethető.